Ammattilaisille

Väestöliitto toteuttaa nyt neljättä kertaa yläkouluille suunnatun seksuaalivalistuskampanjan Kumita – kun on sen aika. Rahoittaja on sosiaali- ja terveysministeriö.

Vuoden 2017 kampanjan viesti on: ”Tiedäthän miten tärkeä olet?”

Kampanjassa pureudutaan kondomiin ja sen käyttöön liittyviin myytteihin, ennakkoluuloihin ja virheellisiin tietoihin. Kampanjassa kirkastetaan mielikuvaa kondomista tärkeänä luottotavarana, joka kulkee aina mukana ja jota käytetään sitten, kun on sen aika. Kampanja esittelee myös muita nuoria kiinnostavia seksuaaliterveysteemoja ja antaa itsestä huolehtimista vahvistavaa tietoa ja asennekasvatusta mm. täällä nettisivuilla ja Instagramissa. Ammattilaisille ja aikuisille tietoa jaetaan myös Facebookissa.

Tilaa Kumita-paketti koulullesi

Kampanjaan kuuluvat yläkouluihin lähetettävät kondomit ja kampanjajulisteet. Nämä postitetaan kouluihin elokuussa 2017. Kondomit on tarkoitettu jaettavaksi kahdeksasluokkalaisille heidän kouluterveydenhuoltoon kuuluvassa laajassa terveystarkastuksessa, jos nuori itse niin haluaa. Kondomit voi jakaa myös muussa sopivassa tilanteessa, kunhan hetki sisältää myös kondomineuvonnan. Lisätietoa ja tukea vastaanoton tai oppitunnin neuvontatilanteeseen löytyy kampanjan nettisivuilta. Koulun sisäisestä työnjaosta ja tiedonkulusta on hyvä sopia esimerkiksi terveydenhoitajan ja terveystiedon opettajan kesken.

Ilmoitatteko ystävällisesti arvion siitä, montako kahdeksasluokkalaista koulussanne on ensi syksynä. Näin lähetämme teille oikean määrän kondomeja. Ilmoitus tulee tehdä 12.5.2017 mennessä tällä nettilomakkeella tai sähköpostitse: kumita@vaestoliitto.fi.

Lisätietoa kampanjasta löydät verkkosivuiltamme: www.kumita.fi tai sähköpostitse: kumita@vaestoliitto.fi. Vastaamme mielellämme tiedusteluihin.

Kumita-kampanjan kondomit kuuluvat kaikille nuorille.

Jotta kondomin saamisesta vastaanotolla tulisi erityinen kokemus, kannattaa terveydenhoitajan varautua siihen sopivalla asenteella ja parilla iskevällä repliikillä. Kiireestä huolimatta hetkeen kannattaa panostaa, sillä pienenkin kohtaamisen tunnelma voi vaikuttaa siihen, millä asenteella nuori lähtee tutustumaan kondomiin tai ylipäätään haluaa ottaa sen vastaan.

Juttele nuoren kanssa antaessasi kondomin:  

1.       Kondomin tarve voi olla pian tai muutamien vuosien päästä. Siihen kannattaa tutustua rauhassa etukäteen, vaikka oma tarve olisikin vasta vuosien kuluttua.

2.      Harjoittelu tekee mestarin, myös kondomin käytössä.

3.      Kondomi on mitä mainioin tapa pitää itsestä ja kumppanista huolta.

4.      Kondomit kuuluvat niin tytöille kuin pojille.

Lataa kampanjabannerit koulusi nettisivuille

Mikä auttaa nuorta onnistumaan ehkäisyn käytössä?

Miksi nuori ei käytä kondomia tai muuta ehkäisyä?