Terveydenhoitaja / terveystiedon opettaja: Onko Kumita-kampanjasta ollut sinulle hyötyä? Mitä siinä voisi kehittää? Vastaa kyselyyn tästä

Väestöliitto toteuttaa yläkouluille suunnatun seksuaalivalistuskampanjan Kumita – kun on sen aika. Rahoittaja on sosiaali- ja terveysministeriö. Kampanjassa pureudutaan kondomiin ja sen käyttöön liittyviin myytteihin, ennakkoluuloihin ja virheellisiin tietoihin. Kampanjassa kirkastetaan mielikuvaa kondomista tärkeänä luottotavarana, joka kulkee aina mukana ja jota käytetään sitten, kun on sen aika. Lue lisää Kumita-kampanjasta.

Kumitan käytännöt ja aikataulut

Kondomit tilataan keväällä. Kondomilähetykset saapuvat kouluille elo-syyskuussa.

Kondomi on tarkoitus jakaa ensisijaisesti laajan terveystarkastuksen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti terveystiedon tunnilla. Tuloksellisinta on, että oppilaalla on mahdollisuus saada sekä opetusta terveystiedon tunnilla että henkilökohtaista neuvontaa liittyen ehkäisyyn terveydenhoitajan vastaanotolla. Katso alta videot esimerkeistä terveydenhoitajan vastaanotosta ja terveystiedon tunnista.

Seksuaalikasvatuksen apuna voit hyödyntää myös Kumita-kampanjan nuorille suunnattuja nettiluentoja ja testejä.

Seksuaalikasvatusopas koulujen ammattilaisille

Kumita-kampanja on tehnyt opettajan oppaan, johon olemme koonneet tietoa koulujen ammattilaisille liittyen seksuaalikasvatukseen ja Kumita-oppitunnin pitämiseen nuorille.

Oppaassa käydään läpi muun muassa kondomin ja suuseksisuojan käyttö, kerrataan ohjeet mitä tehdä kondomin rikkoutuessa, puhutaan suostumuksesta, nautinnosta ja seksuaalisuuden ja seksin moninaisuudesta. Oppaassa on linkkejä ja vinkkejä sisältöihin ja harjoituksiin oppitunnilla käytettäväksi. Voit ladata pdf-muotoisen oppaan täältä.

Terveydenhoitajan vastaanotto

Terveystiedon tunti

Lue myös:
Miksi nuori ei käytä kondomia tai muuta ehkäisyä?
Mikä auttaa nuorta onnistumaan ehkäisyn käytössä?

Voit myös ladata Kumita-kampanjabannerit koulusi nettisivuille

Lisätietoa kampanjasta ja tukimateriaaleja löydät näiltä sivuilta. Vastaamme mielellämme tiedusteluihin myös sähköpostitse kumita@vaestoliitto.fi.

Avuksi myös