Miten ottaa puheeksi seksi ja ehkäisy oman nuoren kanssa?

Kumita_960x578_Nuorille_mika tama on

Hyväksy muutos

Nuori on nuori, ei lapsi enää, eikä aikuinen vielä. Nuoruusiän tehtäviin kuuluu ottaa välimatkaa huoltajiin, tiivistää välejä kavereiden kanssa ja kehittyä seksuaalisuudenkin osalta kohti aikuisuutta. Seksi kiinnostaa nuorta ja näin kuuluu ollakin.

Ole herkkä

Pysy herkkänä nuoresi kehitykselle. Ole läsnä nuoren arjessa, tarjoa yhteisiä hetkiä kaiken maailman asioista keskusteluun, mutta siedä myös hiljaisuutta. Korvat herkkinä pysyt nuoresi kehityksen matkassa ja vältyt yhtäkkisiltä yllätyksiltä.

Älä oleta

Älä oleta lapsesi seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolen kokemisesta mitään. Älä oleta, vaan pyri keskustelun avulla kurkistamaan nuoresi maailmaan. Tämä koskee myös olettamuksiasi ihastuksista, seksin kiinnostuksesta tai seksin tekemisestä.

Valitse hetki ja paikka

Älä tee seksistä tai ehkäisystä puhumisesta liian jäykkää ja tarpeettoman virallista. Jutteluun sopivia hetkiä löytyy arjen pienistä kohtaamisista; leffaa katsoessa, ruokaa laittaessa, kävelyllä tai kellaria siivotessa. Keskustelu on vain sinun ja nuoresi välinen. Sitä ei käydä sukujuhlissa, eikä kaveriporukan saunailloissa. Jos hetki ei tunnu hyvältä, anna keskustelun olla ja palaa aiheeseen myöhemmin uudelleen.

Käytä itsellesi tuttua kieltä

Vanhemman tehtävä ei ole olla seksuaalikasvatuksen ammattilainen. Vältä omaan suuhusi sopimatonta kieltä, älä ole liian muodollinen, mutta älä yritä myöskään olla nuorekkaampi kuin oletkaan.

Pidä rajasi

Seksuaalisuudesta keskustelu ei tarkoita omien kokemusten kertomista nuorelle. Rajaa omat henkilökohtaiset kokemuksesi keskustelun ulkopuolelle ja anna nuorelle tähän samaan lupa. Omien kokemuksien jakaminen voi tuntua molemmista hämmentävältä ja rikkoo yksityisyyden rajoja.

Kunnioita

Nuorella on oikeus tunteisiinsa ja kokemuksiinsa. Kunnioita niitä. Älä vähättele, äläkä jyrää yli. Seksinkin saralla kaikilla on opeteltavaa ja ylilyöntejä, virheitäkin, sattuu kaikille. Lempeällä, hyväksyvällä lähestymistavalla saavutat eniten.

Älä tuputa

Jokainen nuori kehittyy omassa tahdissaan. Aika ei ole välttämättä juuri nyt kypsä tai hetki aina sopivin seksuaalisuudesta käytävään keskusteluun. Jos nuori kieltäytyy juttelemasta, anna olla, äläkä loukkaannu. Palaa aiheeseen myöhemmin uudelleen.

Hanki materiaalia

Käytä keskustelun tukena tai sen paikkaajana hyviä kirjoja, esitteitä tai muuta materiaalia. Sellaista löydät muun muassa Väestöliiton verkkokaupasta, kirjakaupoista ja kirjastoista. Hyödyllistä lisätietoa.

Tunne mediamaailma

Tiedä, missä nuoresi surffailee. Verkkotuttujen tunteminen on yhtä tärkeää kuin reaalimaailman ystävien. Tiedä verkkomaailmaan liittyvät riskit ja osaa neuvoa niissä. Tunne myös sen hyvät puolet, kuten helppo tiedon ja vertaistuen saatavuus. Seksiin liittyvää materiaalia verkossa on loputtomasti, ohjaa nuoresi niistä turvallisimmille, kuten MLL:n, HIV-tukikeskuksen, Väestöliiton, SEXPO:n ja SETA:n nuorten sivuille.

Tutustu nuoreesi

Ole kiinnostunut hänen kiinnostuksen kohteistaan, osoita vilpitöntä uteliaisuutta ja arvosta hänen taitojaan. Kaikki hyvä palaute vahvistaa nuoren käsitystä itsestä ja antaa kimmoketta hyvään itsestä huolen pitoon, myös seksiin liittyen.  Niin hyvät kuin pahat tavat tahtovat tarttua. Tiedä, kenen kanssa nuoresi liikkuu, tutustu kavereihin.

Ohjaa eteenpäin

Hyvää vanhemmuutta on myös hakea ajoissa ammattilaisen apua. Ohjaa nuoresi hyvissä ajoin keskustelemaan ehkäisyvaihtoehdoista ehkäisyneuvolaan. Jos koet avuttomuutta vanhemmuuden tehtävissä tai oma henkilökohtainen tilanteesi estää sinua toimimasta nuoresi hyväksi, pyydä apua ammattilaisilta, kuten kuntasi perheneuvosta tai lastensuojelusta.

Osta kondomeja tutustuttavaksi

Osta kotiin kondomeja, jotta nuori voi tutustua niihin rauhassa.