Miten ottaa puheeksi seksi ja ehkäisy nuoren kanssa?

Tiedosta nuoren kehitys

Nuori on nuori, ei lapsi, mutta ei vielä aikuinenkaan. Nuoruusiässä kuuluu ottaa välimatkaa huoltajiin, tiivistää välejä kavereiden kanssa ja kehittyä seksuaalisuudenkin osalta kohti aikuisuutta. Seksi kiinnostaa nuorta ja näin kuuluu ollakin. Pysy herkkänä nuoresi kehitykselle. Ole läsnä nuoren arjessa ja tarjoa yhteisiä keskusteluhetkiä, mutta siedä myös hiljaisuutta. Korvat herkkinä pysyt nuoresi kehityksen matkassa ja vältyt yhtäkkisiltä yllätyksiltä.

Mieti oletuksiasi

Et voi tietää lapsesi seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolen kokemisesta mitään, kuten hänkään ei tiedä sinun. Älä siis oleta, vaan pyri keskustelun avulla kurkistamaan nuoresi maailmaan ja anna hänen määritellä itsensä. Tämä koskee myös olettamuksiasi nuoren ihastuksista ja kiinnostuksesta, kokemuksista ja tiedoista.

Valitse hetki ja paikka

Tee seksistä tai ehkäisystä puhumisesta mahdollisimman arkista ja rentoa. Jutteluun sopivia hetkiä löytyy arjen pienistä kohtaamisista; leffaa katsoessa, ruokaa laittaessa, kävelyllä tai kellaria siivotessa. Keskustelu on vain sinun ja nuoresi välinen. Jos hetki ei tunnu hyvältä, anna keskustelun olla ja palaa aiheeseen myöhemmin uudelleen. Älä ota paineita!

Käytä itsellesi tuttua kieltä

Vanhemman tehtävä ei ole olla seksuaalikasvatuksen ammattilainen. Käytä omaan suuhusi sopivaa kieltä, mutta älä yritä olla nuorekkaampi kuin oletkaan. Olet uskottava kun olet oma itsesi!

Pidä rajasi

Seksuaalisuudesta keskustelu ei tarkoita omien kokemusten kertomista nuorelle. Rajaa omat henkilökohtaiset seksuaaliset kokemuksesi keskustelun ulkopuolelle ja anna nuorelle tähän samaan lupa. Omien kokemuksien jakaminen voi tuntua molemmista hämmentävältä ja voi rikkoa yksityisyyden rajoja. Rajojen pitämisellä näytät nuorelle myös esimerkkiä itsensä suojelemisesta ja rajaamisesta.

Kunnioita lempeästi

Nuorella on luonnollisesti oikeus omiin tunteisiinsa ja kokemuksiinsa. Kunnioita niitä. Vältä vähättelyä tai jyräämistä – ne eivät johda hedelmälliseen keskusteluun. Seksinkin saralla kaikilla on opeteltavaa ja ylilyöntejä ja virheitäkin sattuu kaikille. Lempeällä, hyväksyvällä lähestymistavalla saavutat eniten. Jokainen nuori kehittyy omassa tahdissaan. Aika ei ole välttämättä juuri nyt kypsä tai hetki aina sopivin seksuaalisuudesta käytävään keskusteluun. Jos nuori kieltäytyy juttelemasta, anna olla, äläkä loukkaannu. Palaa aiheeseen myöhemmin uudelleen.

Tunne mediamaailma

Tiedä missä nuoresi surffailee. Verkkotuttujen tunteminen on yhtä tärkeää kuin reaalimaailman ystävien. Tiedä nettimaailman riskit ja osaa neuvoa niissä. Tunne myös sen hyvät puolet, kuten helppo tiedon ja vertaistuen saatavuus. Turvataidot verkkomaailmassa elämiseen ovat yhtä tärkeä kuin muutkin turvataidot. Seksiin liittyvää materiaalia verkossa on loputtomasti, ohjaa nuoresi niistä turvallisimmille, kuten Väestöliiton nuorten sivuille.

Tutustu nuoreesi

Ole kiinnostunut hänen kiinnostuksen kohteistaan, osoita vilpitöntä uteliaisuutta ja arvosta hänen taitojaan. Kaikki hyvä palaute vahvistaa nuoren käsitystä itsestä ja antaa kimmoketta hyvään itsestä huolenpitoon, myös seksissä. Sekä hyvät että pahat tavat tarttuvat. Tiedä kenen kanssa nuoresi liikkuu, tutustu kavereihin.

Hanki materiaalia

Käytä keskustelun tukena tai sen paikkaajana hyviä kirjoja, esitteitä, nettisivuja tai muuta aineistoa. Sitä löydät muun muassa Väestöliiton nettisivuilta ja verkkokaupasta, kirjakaupoista ja kirjastoista. Hyödyllistä lisätietoa.

Hanki kotiin kondomeja, jotta nuori voi tutustua niihin rauhassa! Käy läpi kondomin käyttöohjeet.

Ohjaa eteenpäin

Hyvää vanhemmuutta on myös hakea ajoissa ammattilaisen apua. Ohjaa nuoresi hyvissä ajoin keskustelemaan ehkäisyvaihtoehdoista ehkäisyneuvolaan. Jos koet avuttomuutta vanhemmuuden tehtävässä tai oma henkilökohtainen tilanteesi estää sinua toimimasta nuoresi hyväksi, pyydä apua ammattilaisilta, kuten kuntasi perheneuvosta tai lastensuojelusta.

Osta kondomeja tutustuttavaksi

Osta kotiin kondomeja, jotta nuori voi tutustua niihin rauhassa.

Tilanteita kotona