Kumita_828x315_FB_cover

Kumita on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama ja Väestöliiton toteuttama seksuaalikasvatuskampanja 8.-luokkalaisille. Kampanjan tavoite on kertoa kondomista myönteiseen sävyyn seksitautien ja ei-toivottujen raskauksien ehkäisymenetelmänä.

Miksi Kumita-kampanjaa tarvitaan?

Puolet suomalaisnuorista on kokenut ensimmäisen seksikertansa 17 vuoden ikään mennessä. On tärkeää kertoa ehkäisystä hyvissä ajoin jo ennen ensimmäistä seksikokeilua.

Kumita-kampanja täydentää ja tukee koulujen seksuaalikasvatusta ja vanhempien kasvatustehtävää. Nuoret omaksuvat tietoa kukin omalla tavallaan. Siksi on tärkeää, että kasvatusmenetelmiä on erilaisia.

Kumita-kampanja kannustaa vanhempia ottamaan seksuaalisuuden ja ehkäisyn puheeksi oman nuoren kanssa, vaikka se saattaisikin aluksi tuntua kiusalliselta. Tutkimusten mukaan asiallinen seksuaalikasvatus ja oikea tieto parantavat nuoren kykyä pitää itsestään huolta ja välttää riskejä. Seksuaalisuudesta, seksistä tai ehkäisystä puhuminen ei altista riskikäyttäytymiselle eikä ole kimmoke aikaisemmin aloitettaviin seksikokemuksiin.

Lue seksuaalikasvatuksen asiantuntijoiden ohjeet siitä, miten ottaa seksi ja ehkäisy puheeksi oman nuoren kanssa.

Kampanja kumoaa tavallisimpia myyttejä kondomista ja muistuttaa, että kondomi olisi jokaisen luottokama – aina mukana. Kampanja korostaa, että kondomi on paras ja helpoin tapa pysyä suojassa seksitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Nuoruusikäisten seksitautimäärät ovat pysyneet tasaisina, vaikka raskauksien määrät ovat viime vuosina vähentyneet. Kouluterveyskyselyn mukaan noin viidennes yläkouluikäisistä ei käyttänyt viimeisimmässä yhdynnässään mitään ehkäisyä. Se on paljon!
Tutustu syihin, miksi nuori ei käytä kondomia tai muuta ehkäisyä.

Lue lisää Kumita-kampanjasta
Katso nuorelle suunnatut ohjeet siitä, miksi ja miten kondomia kannattaa käyttää

Kumita-kampanjan seksuaalikasvatusopas vanhemmille

Kumita-kampanja on tehnyt Puheeksiottamisen ABC -nimisen seksuaalikasvatusoppaan nuorten vanhemmille. Oppaassa on tietoa seksuaalisuudesta, seksistä ja ehkäisystä puhumisesta nuorten kanssa. Opas tarjoaa tukea ja tietoa vanhemmille seksuaalikasvatuksen antamiseen nuorelle. Voit ladata pdf-muotoisen oppaan täältä.

Apua vanhemmille